cara goreng ikan pekasam

Goreng sampai ringan dan garing. Ada yang suka sekali kepala.


Pin On Malaysian Savory Lauk Pauk

Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu.

. Basuh bersih kulit telur. Masukkan air sikit dalam beras tadi dan gaulkan dengan ikan yang dah diperap dengan garam tadi. Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih dahulu sehingga ikan terendam.

Salam satu Hobi OutdoorSegmen JOM REDAH kali inimemaparkan cara2 membuat ikan pekasam dan ikan masinIkan hasil saya menjala sebelum iniResepi dan cara. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4. Bersihkan ikan lampan yang digunakan sebagai pekasam Buang sisik ikan supaya beras akan melekat pada badan ikan.

Susun ikan tadi ke dalam bekas setiap susunan ikan tadi letakkan asam keping 1-2 keping. Selepas sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tadi sehingga kesemua ikan tadi terendam. Simpan di tempat yang sesuai selama 1 minggu.

Akhir sekali masukkan ikan ke dalam balang. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan 5. Masukkan beras ke dalam kuali.

Cara buat ikan pekasam. Goreng cili kering potong halus. Kemudian kisar beras yang disangai tadi sehingga hancur.

Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan.

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Tip goreng ikan pekasam 1. Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bekas ikan.

Masukkan air garam yang telah dimasak di atas api sederhana. Cara Menggoreng Resepi Ikan Pekasam Bahan-bahan Resepi. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan.

Selepas seminggu ikan pekasam dah boleh di goreng. Masukkan hirisan bawang dan cili. Gaul gunakan tangan je pun boleh asalkan semua ikan terkena dengan beras tersebut.

Minyak utk menggoreng sedikit sahaja 3. Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping. Selitkan asam keping 2 keping bagi setiap balang.

Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi. Kepala boleh dibuang atau tidak. Bila ikan dah separuh masak terbalikkan ikan dan ketepikan sedikit untuk menggoreng bawang dan cili api bersama.

Goreng beras tadi pula. 1 biji limau kasturi ambil airnya Cara membuatnya. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan.

2 tangkai cili kering potong 4. Kemudian goreng isi ikan pekasam sehingga agak garing. Bila one side tu dah garing baru korang terbalikkan supaya tak.

Perap lagi berapa lama yang korang nak. Cara menggoreng iaitu dengan menggoreng bersama bawang merah dan cili api. Ikan pekasam tak perlu dibasuh 2.

Bila nak masak tu korang boleh cuci dulu ikan dan goreng dengan api perlahan. Dengan menggunakan minyak yang sama goreng cili merah dan bawang besar. Mula-mula sekali bersihkan ikan.

Sumbatkan juga beras dalam perut ikan. 1 biji bawang besar potong bulat 5. Tuang lebihan beras ke atas ikan sebelum bekas ditutup.

Hiris bawang besar dan cili padi. Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang.

Goreng ikan dengan api yang perlahan 3. Paling sedap dalam 2 minggu barulah rasa tu dah diserap dalam ikan. Selepas 1 minggu boleh gorengkan dan rasa.

Goreng cili kering dengan bawang. JOM CUBA IKAN PEKASAM CIK MANIS Memang meleleh air liur goreng garing makan dengan nasi panas-panas perhhhhh. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.

Apabila nak di makan perahkan limau kasturi. Pastikan balang ditutup rapat dan ketat. Jangan terlalu hancur sangat.

Cuka Garam Asam Keping Minyak Masak CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Goreng ikan pekasam sampai garing. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan.

Kikis ikan dan asingkan berasnya 2. Goreng ikan pekasam hingga masak. Gaul sebati dan goreng sehingga layu.

Panaskan minyak dalam kuali. Akhir sekali masukkan telur. Resipi ikan pekasam yang sangat mudahBahan2 nya ialahIkan Biasanya guna ikan sungaiGaram kasar garam halus pun boleh Asam kepingBeras sangai kisa.

Angkat dan ke tepikan. Di dalam mangkuk pecahkan telur dan kacau dengan sudu makan 3 hingga 4 kali. Di dalam kuali panaskan minyak secukupnya.

Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari. Goreng dahulu ikan bersama beras hancur sekali dengan minyak yang cukup-cukup untuk mengoreng ikan tu.


Pin By Martha Tambunan On Yummy Tummy Idea Tips Tricks Resep Ayam Mudah Ide Makanan Resep Makanan


Pin On Cooking Video


Pin On Msian Fish Prawns


Ikan Pekasam Food Meat Steak


Geehut


Pin On My Future Home


Tata Cara Pendaftaran Lomba Masak Ikan Nusantara 1 Melalui Online Www Primarasa Co Id Buka Www Primarasa Co Id Ikan Itu Enak Login Jika Sudah Pun Resep Ikan


Pin On Asian Food Adventures


Pin On Ikan Jengkol


Pin On Food Videos


Pin On What S Cooking


Keluarga Nugraha Emang Top Deh Resep2nya Sering Banget Praktekin Dan Enak2 Semua Orang Rumah Bel Resep Masakan Resep Makanan Asia Resep Masakan Indonesia


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food


Pin On Indonesian Food And Drink


Pin On Aneka Menu


Cara Membuat Ikan Pekasam Makan Dengan Nasi Pun Dah Cukup Mari Berkongsi Homemade Recipes Sauce Recipes Fish


Pin Di Cook


Pin On Malay Tradition


Pekasam Daging Malaysian Food Asian Desserts Pickling Recipes

Comments

Popular posts from this blog

free vector shapes png

desain rumah sederhana tapi bagus

aeon bukit tinggi shop lot